Ginseng uporaben tudi v kozmetiki

Ginseng (1) poznamo predvsem kot adaptogen, ki ga uporabljamo pri duševnih in telesnih obremenitvah, kadar smo utrujeni in izčrpani.  Z ginsengom si lahko pomagamo pri težavah v spolnosti, se okrepimo po raznih boleznih, ga preventivno jemljemo za zaščito pred rakavimi boleznimi.

Ginseng uporaben tudi v kozmetikiPoznan je tudi po svoji lastnosti, da zavira staranje. Leta se neizogibno poznajo predvsem na obrazu, koža postane ohlapna, gubasta in izgubi elastičnost. Tudi tukaj nam pride na pomoč ginseng, ki ima sloves, da pozdravi vse bolezni, lahko pa nam tudi povrne bleščečo in zdravo polt.

Staranje

Stranje je naraven proces, ki se začne takoj ko odrastemo in se neha rast našega telesa. Staranje povzroča predvsem progresivna degeneracija neobnovljivih tkiv v našem organizmu, opaznejše pa postane po šestdesetem letu starosti (2).

Najprej se staranje opazi na koži, laseh in tudi postavi. Oči postanejo motne, pogosto tudi zaradi poslabšanja vida. Težave, povezane s staranjem so posledica splošne naravne obrabe telesa, staranja tkiv zaradi razgradnje celičnih beljakovin in postopnega nižanja bazalnega metabolizma.

Staranja seveda ne moremo preprečiti, lahko pa ga naredimo znosnega z raznimi kozmetičnimi, zeliščarskimi in predvsem naravnimi pripravki.

Priporočamo tudi: Kaj je dobro za kosti?

Ginseng proti staranju kože

Fitonutrienti, ki se nahajajo v korenini ginsenga, so rastlinske hranilne snovi, ki spadajo med mikrohranila skupaj z minerali in vitamini. Fitonutrienti so zelo pomembna skupina pri preprečevanju raznih bolezni, čeprav so manj poznani kot vitamini in minerali, ki jih vsi poznamo vsaj iz osnovnega izobraževanja (3).

Ginseng vsebuje rastlinske hranilne snovi fitonutriente, ki so pomembni predvsem v procesu staranja kože, saj stimulirajo  pretok krvi in s tem aktivirajo metabolizem kože. To mikrohranilo v ginsengu oskrbuje naš organizem s snovmi za krepitev in deluje kot antioksidant, saj očisti telo strupov in prostih radikalov.

Korenina ginseng v kremah za obraz

Naša koža je vsak dan izpostavljena zunanjim vplivom, soncu, vetru, mrazu in onesnaženosti okolja, zato jo moramo skrbno negovati in ščititi. Ginseng v kremah za obraz vzpodbuja regeneracijo kožnih celic s tem, da poveča dotok kisika v celice, pomaga pri izgradnji novih celic in s tem obnavlja in ohranja vitalnost kože.

Kreme, ki vsebujejo izvlečke ginseng korenine, se uporabljajo predvsem za nego zrele in zahtevne kože, saj ji povrne naravne maščobe, jo ščiti pred zunanjimi vplivi, preprečuje nastanek starostnih peg, je naravna zaščita pred UV sevanjem, koži pa povrne elastičnost in zmožnost obnavljanja.

Poleg uporabe kreme z izvlečkom ginsenga, vam bo pri obnovi kože pomagalo tudi jemanje kapsul vitamina E in kapsul s posušeno korenino ginsenga.

Članek so nam posredovali iz spletne strani: www.omega3.si