Zeliščne kapsule za pomirjanje in boljši spanec

Spodaj so opisane dvojne zeliščne kapsule za pomirjanje in boljši spanec

Zeliščne zdravilne pripravke lahko uporabimo za blaženje mnogih običajnih bolezni, z njimi pa si lahko tudi okrepimo odpornost, povečamo energijo, umirimo razdraženost in si pomagamo do boljšega spanca. Za samozdravljenje najpogosteje uporabljamo čaje iz zelišč, ki jih kupimo ali jih naberemo sami. Ker zaradi vse hitrejšega tempa vsakdana včasih nimamo časa, da bi si pripravljali čaje ali prevretke, kaj šele da bi si sami nabrali zelišča, vse pogosteje posegamo po drugih oblikah zeliščnih pripravkov. Vse bolj so v uporabi zelišča v kapsulah, ki jih pripravijo tako, da suha zelišča ali korenine zmeljejo v prah. Tako kor pri jemanju zelišč v vseh oblikah, moramo biti tudi pri jemanju kapsul previdni. Preden uporabimo zeliščne kapsule, moramo vedno poskrbeti, da nam pravilno diagnosticirajo bolezensko stanje in vedno uporabljajmo samo kapsule ki so pripravljene iz zelišč, katerih učinke poznamo.

Zeliščne kapsule za pomirjanje in boljši spanec

Baldrijanove kapsule

baldrijanove-kapsuleZdravilna špajka ali baldrijan vsebuje eterična olja; izovalerično kislino in borneol, pomirjajoče pa delujejo tudi učinkovine valepotriati in alkaloidi. Baldrijan lahko uživamo kot čaj, ki ga pripravimo z namakanjem korenin, za lažje uživanje pa jemljemo baldrijanove kapsule. Navodila za jemanje proizvajalci navedejo na škatlici, pogosto pa je priporočen dnevni odmerek dve kapsuli pred spanjem. Tudi pri jemanju baldrijanovih kapsul je potrebna določena mera previdnosti. Nikoli jih ne smemo jemati skupaj z uspavali ali kakšnimi drugimi zdravili za pomirjanje, saj lahko učinkovine v baldrijanu povečajo učinek tablet. Priporočljivo je, da se pred jemanjem baldrijanovih pripravkov pogovorite z zdravnikom, ki vam bo svetova, kako pravilno in varno uporabljati baldrijanove kapsule.

Več o baldrijanu boste našli na povezavi.

Kitajska šisandra

kitajska-sisandraKitajska shizandra, Schisandra chinensis, je na Kitajskem in Japonskem poznana kot afrodiziak, a jo vse bolj cenijo tudi zaradi drugih pozitivnih vplivov na organizem. Predvsem deluje pomirjevalno, spodbuja krvni obtok, uravnava prebavo, krči tkiva, lajša izkašljavanje in deluje protibaktrijsko. Glavne učinkovine v šisnadri so fitosteroli, lignani, eterična olja in vitamina C in E.
Šisandrine jagode je seveda najbolje uživati sveže, a za to ponavadi nimamo možnosti. Kupimo jih lahko posušene in zdrobljene v prah, v obliki kapsul, prav tako pa jih lahko uđivamo kot tinkturo ali krepčilno vino.
Proizvajalci ponavadi kapsule šisandre prodajajo v 500 mg izvedbi, priporočajo 1 do 2 kapsuli na dan. Kapsule vedno vzamemo z veliko tekočine in med obrokom.

Več o kitajski šisandri boste našli na povezavi.

Viri:
Susan Curtis, Zelišča za telo in duha
Louise Green, Dobro počutje brez kemije
Ključne besede za ta prispevek: Zeliščne kapsule za pomirjanje in boljši spanec