Kako prodati izdelek

V tem zapisu smo za vse tiste, ki se sprašujete kako prodati izdelek, pripravili uporabne odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja, ki imate tisti, ki želite prodati določene izdelke (in pa tudi storitve). Do odgovora kako prodati svoj izdelek (ali izdelek drugega) boste prišli tako, da preverite odgovore o tem kako nasplošno uspešno prodajati, kako npr. prodati ročno delo, kateri so izdelki zanimivi za prodajo in pa zadnjem poglavju, so tudi dodani nekateri dodatni predlogi za izboljšanje prodaje.

Kaj boste našli v tem zapisu…

NAMIG: Še podrobnejše nasvete o tem kako prodati naravno kozmetiko, smo pisali v članku, na povezavi.

Kako uspešno prodajati

Uspešna prodaja je nedvomno odvisna od tega sposobnosti prodajalca, ki prodaja. A tudi od podjetja za katerega prodajalec dela (saj imajo podjetja med seob zelo različne pristope k prodaji), od produkta, ki se prodaja in navsezadnje tudi od drugih vplivov, ki odločajo o tem ali bo nekdo nek izdelek kupil ali ne.

Najuspešnejši prodajalci so seveda tisti, ki že imajo izkušnje, številne raziskave pa dokazujejo, da so najpomembnejše lastnosti za učinkovito in uspešno prodajo pri prodajalcu naslednje:

  • komunikacijske veščine
  • sposobnost pogajanja
  • sposobnost poslušanja in empatije
  • osredotočenost na iskanje rešitve za kupca
  • vnaprej izdelan prodajni nagovor
  • spremljanje rezultatov prodaje

Prodajalci, ki so pri svoji prodaji, najuspešnejši znajo poslušati in slišati svoje kupce, hkrati pa znajo tudi postavljati prava vprašanja, da dejansko razumejo težavo oz. problem kupca, ki ga želi potencialni kupec odpraviti z nakupom določenega izdelka oz. storitve.

Najslabši prodajalci in pa predvsem tisti manj izkušeni, so pri svoji prodaji, pretežno soredotočeni na naštevanje koristi in prednosti ter lastnosti izdelkov, ki jih prodajajo, a vse to pri prodaji koristi zelo malo, če izdelek, ki ga prodajamo ne prinaša koristi za kupca, ki izdelek kupuje

NAMIG: V kolikor se boste v iskanje odgovorov kako prodati izdelek podali preko svoje lastne spletne trgovine, ne pozabite, da je pri sestavi online trgovine, najbolj pomembna pozitivna uporabniška izkušnja spletne strani oz. online trgovine. Če želite izdelati prodajno učinkovito spletno stran, preverite katere so najpogostejše našake pri snovanju uporabniške izkušnje.

Kako prodati ročno delo

Pravzaprav ne glede na to kaj prodajamo (ročno delo) ali katerikoli drugi produkt, veljajo principi uspešne prodaje, vsepovsod enako. Je pa res, da je določene izdelke (npr. ročna dela) mogoče preko nekaterih prodajnih kanalov lažje prodati, kot druge.

Zato je eden izmed osnovnih pogojev učinkovite prodaje ta, da prodajamo tistim in tam, kjer je za naše izdelke interes.

Za izdelke kot so ročna dela so zelo priljubljene točke prodaje t.i sejmi (obrtni sejmi, sejmi rabljenih izdelkov, ipd…), ne smemo pa pozabiti, da se ročna dela, danes precej prodajajo tudi preko sodobnih prodajnih kanalov (spletni kanali, spletne strani, družabna omrežja in spletni portali z oglasi).

Če želite prodati ročno delo, tako, ki je zgolj eno, je najbolje, da objavite oglas na speltnih straneh, ki že imajo ogromno obiskovalcev, ki se zanimajo za ročna dela, v kolikor pa razmišljate o tem, da boste imeli ali imate za prodajo več ročnih del, pa ni narobe, če razmislite o svoji spletni strani (saj je to edina pot, da se znebite stroškov prodaje ročnih del preko oglasnikov, kjer vas vsak oglas nekaj seveda tudi stane).

Če vas torej zanima kako prodati izdelek, ki je ročno delo, sta dve izmed najbolj uporabljanih možnosti oddaja oglasa na portalih, kjer se nahajajo kupci za te izdelke ali, da se odločite za lastno prodajo preko svoje spletne strani

NAMIG: Brezplačni in koristni nasveti za res učinkovit spletni nastop in prodajo, so objavljeni tudi v našem zapisu, na povezavi.

Ročna dela, zapestnice, verižice, uhani, prstani in ostali nakit, spadajo med izdelke, po katerih je na internetu ogromno povpraševanja, zato se ne gre čuditi, da zapestnice in ostali nakit, praktično ponuja na internetu res precej največjih blagovnih znamk in podjetij (npr. zapestnice Zlatarna Celje) in tudi ostale, manjše spletne trgovine in podjetja.

Če je vaš nakit, verižice in zapestnice, ročno delo, je najboljše, da jih poskušate prodati tako kot to počnejo že drugi, malenkost težje pa boste nakiz in zapestnice uspešno prodajali npr. na Bolhi in podobnih spletnih mestih.

Zanimivi izdelki za prodajo

Za tiste, ki si želite vzpostaviti svoj posel (npr. spletno trgoovino za prodajo preko interneta), bo verjetno najbolj dobrodošla informacija kateri zanimivi izdelki za prodajo gredo v promet najbolj in kateri nekoliko manj.

Med zdaleč najbolj zanimivimi izdelki za prodajo so npr. knjige, slikanice, kuharske knjige, nakit, obutev in oblačila, računalniška oprema, najrazličnejši tečaji in spletna orodja za delo in podobno.

Seveda pri raziskovanju zanimivih izdelkov za prodajo (preko interneta) ne pozabite, da, če imate namen začeti z lastno prodajo, da ni nepomembno, da izberete ustrezen produkt (po katerem je dejansko povpraševanje na internetu), kdo bo prodajal (vi ali vaša zunanja pomoč – torej kakšne imate izkušnje s prodajo, preko katerega prodajnega kanala boste prodajali in kakšno taktiko/pristop boste izbrali za svojo prodajo) Priporočamo: Vodnik za pravilen začetek spletne prodaje.

Primer kako učinkovito preko spleta prodajati npr. pisalne mize

Spletna trgovina Pohištvo123.si na zelo učinkovit in čez 10 let, uspešen način prodaja pisalne mize.

Poglejte sliko:

kako prodati pisalne mize
Ena od možnosti, če npr. želite prodati ali prodajati pisalne mize, je, da pokličete trgovine, ki same že uspešno prodajajo pisalne mize (oz. vaš izdelek) in se poskušate dogovoriti ali bi ne bili morda zainteresirani prodati vašo pisalno mizo. V Sloveniji med eno najuspešnejših trgovin za prodajo pisalnih miz, sodi online trgovina Pohištvo123.si.

Kako prodati cvetje

Cvetje, šopki, rože in podobno je preko spleta pravzaprav enostavno prodati. To lahko naredite tako, da prodajate preko lastne spletne trgovine, če pa te nimate, pa pokličete najboljše spletne cvetličarne in povprašate ali so pripravljeni od vas odkupiti cvetje. Ena, zdaleč najboljših spletnih cvetličarn, ki zagotovo ve kako prodati cvetje, je v Sloveniji, cvetličarna Sanjski-Sopek.si.

kako prodati cvetje

Kako prodati gugalnico

Gugalnice, otroška igrala za zunanjo rabo in pa tudi nekatera igrala za otroke za notranjo uporabo, je pravtako mogoče prodati po isti “tehniki”, kot je opisana zgoraj. Gugalnico lahko objavite kot oglas npr. na Bolhi, lahko pa pokličete podjetja, ki uspešno sama prodajajo gugalnice. V Sloveniji je najbrž eden najbolj kakovostnih proizvajalcev (ne posrednikov) gugalnic podjetje Kreal. Zanesljivo boste do najbolj konkretnih informacij kako prodati gugalnico prišli pri proizvajalcih in prodajalcih le teh. Kdo ve, mogoče vzamejo v prodajo tudi vašo gugalnico….

Če drugo ne, lahko na spodnji sliki vidite po kakšni ceni se gugalnice sploh prodajajo….

kako prodati gugalnico

Kako prodati vgradno omaro ali drugo pohištvo

Nekatera podjetja v račun pri prodaji vzamejo rabljeno pohištvo, še posebej, če imate namen kupiti novo pohištvo. Nekateri mizarji npr. izdelujejo eksponate, tudi, ko izdelujejo npr. omare po meri in ena od možnosti je, če npr. sami prodajate svojo omaro po meri je, da poskušate omaro (npr. vgradno omaro) prodati mizarjem.

Če ne drugo, bodo mizarji, če je omara se očuvana, uporabili za material za izdelavo nove garderobne omare ali drugega, manjšega kosa pohištva. V Sloveniji so vgradne omare različnih, nad 40 mizarjev, predstavljene na povezavi.

Predlogi za izboljšanje prodaje

Spodaj so po alinejah našteti predlogi za izboljšanje prodaje:

  • če prodajate preko interneta, boste prodajo preko svoje spletne trgovine povečali tako, da poskrbite za večjo vidnost svoje trgovine (z več ključnimi besedami se naj vaša spletna stran nahaja na prvi strani Googla). Med temi besedami poskrbite, da “napadate” ključne besede, ki jih uporabniki Googla največkrat vtipkujejo v isklanik
  • obstoječim kupcem ponudite drugi ali tretji izdelek po cenejši ceni. Spodbujajte prodajo tako, da za vsak nakup nad en nakup več kot je povprečje, kupci dobijo neko boniteto (popust, darilo,.ipd…). Na ta način boste dvigovali povprečni nakup, povprečno ceno ali povprečno naročilo nakupov (v fizični ali spletni trgovini). Preberite še: Kako izvajati spletni marketing na učinkovit način?
  • prodajo izboljšajte tako, da v prodajo ponudite nove, komplementarne produkte. Če v vaši trgovini kupci pretežno kupujejo npr. določeno vrsto (npr. konopljino olje, jim ponudite v prodajo še ostale izdelke iz konoplje).
  • uvedite program zvestobe. Vsak mesec nagradite najvišje nakup z določenimi bonitetami. Ne pozabite na promocijo svojih programov zvestobe.
  • uvedite nove prodajne poti in kanale. Namesto izključno lastne prodaje (t.i. direktne prodaje) se odločite še za posredniško prodajo. Privabite posrednike, ki se bodo trudili prodajati vaše izdelke. Izdelajte stimulativno prodajno in posredniško lestvico.
  • če se sprašujete kako prodati izdelek, je ena od možnosti tudi, da v kolikor izdelek v prodajo ne gre vam, da ga ponudite v prodajo vašim konkurentom

Kako prodati izdelek, ki je drag [npr. sončno elektrarno]

Recimo, da želite prodati toplotno črpalko, sončno elektrarno, električni avto ali kak podoben izdelek, ki ima visoko ceno. Zelo težko boste tak izdelek prodali na način, da sami začnete s kako trgovino, še posebej zato, ker ljudje ob nakupu dražjih izdelkov, praviloma ne zaupajo denarja kar tako, preko interneta, komerkoli.

Dosti lažja pot za prodajo dragih izdelkov je, da poskušate poiskati nek spletni medij, po možnosti specializiran za varčevanje energije in podobno tematiko, kjer je npr. sončne elektrarne sploh mogoče ponujati in se z njimi dogovorite za ceno po kateri vam bodo reklamirali vašo sončno elektrarno.

Konkretno je ravno za področje sončnih elekrarn, v Sloveniji specializiran medijski portal, na katerem se zbirajo pravzaprav vsi, ki jim je kakorkoli pomembno varčevanje z energijo, medijski portal Varčevanje-energije.si.

kako prodati izdelek

Povzetek

Glede na zgoraj zapisano in prikazano s primeri, je najboljša pot za tiste, ki jih zanima odgovor na to kako prodati izdelek ta, da se osredotočijo na postavljanje bolj natančnega vprašanja o tem kako prodati točno določen izdelek.

Vsak izdelek in storitev ima svoje zakonitosti prodaje, svoj trg in kupce in svoje, različne možnosti ter prodajne poti in kanale za prodajo. Zato je najboljše, da v kolikor npr. preko Googla sprašujete kako prodati izdelek, da to vprašanje preformulirate in Google vprašate raje “kako prodati knjigo”, “kako prodati oblačila”, itd… Tako boste prej prišli do natančnejšega odgovora

Uporaben video o tem kako prodati izdelek: