Izdelki iz konoplje [uporaba konoplje in učinki]

Konoplja je vsestranska rastlina, ki se že 12.000 let uporablja v medicini, prehrani, papirni, tekstilni in gradbeni industriji ter tudi na številnih drugih področjih. Danes jo uporabljamo kot sestavino v različnih izdelkih iz konoplje, predvsem v prehrani. Sem sodi široko uporabno in koristno konopljino olje, semena, moka iz konoplje, čaji, proteini ipd. Kje vse se pojavljajo izdelki iz konoplje in kakšne koristi prinašajo, spoznajte v nadaljevanju.

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja je sorta Cannabis Sative, ki se goji za pridelavo semen in stebel, ki imajo vrsto uporabnih izdelki iz konopljeaplikacij.

Posebnost industrijske konoplje je v tem, da njene vrste vsebujejo minimalno ali ničelno vrednost THC (psihoaktivne substance v konoplji). Ta rastlina je izjemno vsestranska in uporabna, saj lahko uporabimo prav vsak njen del – od korenin do listov, stebla, vršičkov … Kitajski cesarji so jo imenovali tudi eliksir nesmrtnosti in jo uspešno uporabljali predvsem za zdravljenje in krepitev človeškega organizma.

Obstaja kopica zgodovinskih dokazov, o uporabnosti konoplje skozi tisočletja pri najrazličnejših zdravstvenih težavah.

Počasi, a vztrajno sledi tudi zakonodaja in regulacija posedovanja in uživanja konoplje in ekstraktov konoplje. Januarja 2019 je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) podala priporočilo Združenim narodom (OZN), da CBD izdelki z največ 0,2 % THC-ja, niso več podvrženi mednarodnemu nadzoru, ker pri njihovi rabi ni nobenega relevantnega tveganja za javno zdravje.

 

Uporaba industrijske konoplje

Industrijska konoplja in njeni deli se lahko uporabljajo za različne namene:

  • tekstil – Stebla konoplje se pridelujejo za predelavo v vlakna, ki se nato uporabljajo za proizvodnjo širokega spektra tekstila
  • embalaža in plastika – konoplja se pojavlja kot sestavina za razne embalaže ter plastiko
  • papir – konoplja v primerjavi z lesom ponuja številne prednosti pri pridelavi v papir
  • gradbeni material iz konoplje – oleseneli deli stebel se lahko uporabijo za izdelavo gradbenega materiala
  • v prehrani – številni izdelki iz konoplje veljajo za zelo učinkovite pri lajšanju mnogih zdravstvenih težav
  • v kozmetiki – konoplja se vedno bolj uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih, saj blagodejno deluje na kožo in lase.

Izdelki iz konoplje v prehrani

 

Konopljina semena

Konopljina semena so bogat vir beljakovin, saj vsebujejo kar trikrat več beljakovin kot soja.izdelki iz konoplje

20 – 30 % sestave konopljinega semena so beljakovine, ki jih sestavljajo edestini (ena tretjina) in albumini (dve tretjini). Obe vrsti beljakovin sta visoko kakovostni in nam pomagata pri življenjsko pomembnih procesih.

Kaj vsebujejo konopljina semena?

Seme konoplje vsebuje vseh osem življenjsko pomembnih aminokislin. Njihovo razmerje je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepitvi imunskega sistema. Konopljina semena vsebujejo tudi veliko vitaminov (A, E, B1 …) in mineralov (magnezij, železo, mangan, cink itd.)

Konopljina semena so dragocena predvsem zaradi vsebnosti alfa -linolenske kisline (ALA), ki pozitivno vpliva na srce in ožilje ter zelo redke gama-linolenske kisline (GLA), ki jo vsebuje tudi materino mleko in je prav tako esencialna maščobna kislina. Obe maščobni kislini imata zelo ugodne učinke pri bolnikih z rakavimi obolenji.

Zaradi izjemnih hranilnih vrednosti so konopljina semena super hrana in edino živilo, ki vsebuje pravilno razmerje Omega-3, -6 in -9. Nenasičene maščobne kisline ne služijo le kot vir energije, ampak skrbijo za nemoteno delovanje organizma, rast in razvoj možganov, živčevja …

Konopljino seme pa ima tudi zelo ugodno razmerje med Omega -6 in Omega -3  maščobnimi kislinami. Maščobne kisline iz semen se v našem telesu pretvorijo v eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA), ki imata protivnetne in antioksidativne učinke ter s tem prispevata k izboljševanju celičnih funkcij. Konopljina semena so tako pomemben vir maščob rastlinskega izvora.

Konopljino olje

S hladnim stiskanjem konopljinih semen pridobivamo konopljino olje. Med vsemi olji vsebuje idealno razmerje med Omega-3 in Omega-6 nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki jih človek ne more proizvajati sam, so pa zelo pomembne za delovanje srca in ožilja ter možganov. Olje konoplje vsebuje tudi izredno koristno GLA maščobno kislino (GLA najdemo tudi v materinem mleku) kar prav tako najdemo zgolj v konopljinem olju.

Uživanje konopljinega olja je zelo priporočljivo, saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov A,  B kompleksa in vitamina E. Ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin (skoraj 90%), kar je izjemno pomembno za človeško prehrano.

Konopljini proteini

Drugi izjemno uporabni izdelki iz konoplje so konopljini proteini, ki jih pridobivamo s stikanjem konopljinih semen.konopljini protieini

Izsušena semena posušimo in zmeljemo v konopljin proteinski prah. Ta še vedno vsebuje vse pomembne sestavine konopljinega semena kot so vitamini, minerali, omega maščobne kisline in v veliki meri beljakovine. Proteini so v še bolj koncentrirani obliki, saj je odvzet večji del maščob in vlaknin.

Kako jih uporabljamo in za koga so primerni konopljini proteini?

Primerni so za vsakdanjo uporabo, predvsem pa za športnike in aktivne ljudi, saj zagotavljajo energijo ter regeneracijo mišic.

Uporabimo jih lahko kot dodatek napitkom, smutijem, sladicam, pa tudi glavnim jedem.

Lahko so tudi odličen in hranljiv nadomestek obroka, zato so proteini priporočljivi za vse, ki se borijo z odvečno telesno težo. Od vseh virov proteinov deluje konoplja na telo najbolj alkalno, ker ima visoko pH vrednost. Ohranjanje alkalnega ravnovesja v telesu je zelo pomembno, saj zakisanost negativno vpliva na celoten organizem, kar se kaže tako kot slabše počutje, izčrpanost ter izgubljanje mišične mase in kondicije.

Konopljin čaj

Izdelki iz konoplje vključujejo tudi izjemno koristen konopljin čaj, ki ga pridobivamo iz cvetov industrijske konoplje. izdelki iz konoplje

Kakšne pozitivne učinke ponuja konopljin čaj:

  • pozitivno vpliva na delovanje imunskega sistema,
  • deluje protivnetno in protistresno,
  • dvigne nivo energije,
  • lajša bolečine, ki se pojavljajo ob vnetjih (revmatizem ipd.),
  • odpravlja prebavne motnje,
  • ščiti telo pred bakterijami,
  • odpravlja ledvične težave,
  • ugodno vpliva na izgubo odvečne telesne teže,
  • odvaja strupe iz telesa,
  • pomirja,
  • izboljša spanje.

Konopljin čaj iz vršičkov industrijske konoplje ne vsebuje kofeina, opiatov ali psihoaktivnih snovi, zato uživanje čaja ne povzroča omamljenosti.

Konopljina moka

S hladnim stiskanjem konopljinih semen pridobivamo konopljino olje, kot stranski produkt pa ostane “konopljina konopljina mokapogača”, ki je polna beljakovin in prehranskih vlaknin. Konopljino pogačo nato predelamo v konopljino moko, ki jo lahko večkrat presejemo in dobimo konopljine proteine.

Konopljina moka vsebuje približno 41% vlaknin in 33% beljakovin.Vsebuje tudi ogromno vitamina B (vse različice) in vitamina E ter magnezija, zato je tudi odlična kot naraven vnos nujno potrebnih vitaminov in mineralov. Naravno je obogatena tudi s kalcijem ter kalijem, žveplom, fitosteroli, beta karotenom, histidinom, železom, fosforjem, niacinom tiaminom in riboflavinom.

Konopljina moka ne vsebuje glutena in laktoze, in je primerna za vse, ki se držijo LCHF, KETO ali PALEO diet. Nanjo prisegajo tudi vegetarijanci in vegani, ker pa se po zaužitju krvi sladkor zniža, je primerna tudi za diabetike.

Moka iz konoplje je primerna za peko in kuhanje, daje prijetno aromo po oreščkih in velja za dragocenega oskrbovalca z beljakovinami in vlakninami. Konopljina moka je primerna tudi za presno uživanje, vmešate jo lahko v napitke, iz nje lahko naredite namaz in še veliko drugih okusnih jedi.

Izdelki iz konoplje v kozmetične namene

Konoplja v kometičnih izdelkih ima številne blagodejne učinke, zato po njej posega vedno več zadovoljnih uporabnikov. S kombiniranjem konoplje in konopljinih izvlečkov z drugimi naravnimi sestavinami dobimo različne kakovostne kozmetične izdelke. Kozmetični izdelki iz konoplje vključujejo razna mazila, kreme, balzami za ustnice, čistilni geli, šamponi za lase itd.

Izdelki iz konoplje so primerni za nego kože, saj ohranjajo vlago, jo pomirjajo in nahranijo. Ravno tako se konopljini izdelki pojavljajo tudi pri negi las, saj jih krepijo ter blagodejno vplivajo na lasišče.