Kaj so LED grow luči in kako izbrati primerne LED luči za gojenje rastlin

LED luči za gojenje rastlin ali z drugim imenom grinšot LED grow luči, so LED sijalke namenjene gojenju rastlin v zaprtih prostorih. Lahko jih uporabljamo v posebnih prostorih za gojenje rastlin, enako pa jih uporabljamo tudi za growbox. Predno kupimo LED grow luči moramo vedeti za kako velik prostor jih potrebujemo, saj ne bi želeli, da bodo prešibke za vaš prostor.

LED grow luči

LED grow luči – Kaj so, kakšne vrste poznamo

LED luči za gojenje rastlin so posebne kombinacije LED sijalk, katere so namenjene gojenju rastlin v zaprtih prostorih. Njihova značilnost je, da v eni LED luči najdemo mnogo LED diod, katere pa imajo različne spektre svetlobe.  To sta modri in rdeči spekter svetlobe, katera sta potrebna za fazo rasti in fazo cvetenja. Razmerje med modrimi in rdečimi LED naj bi bilo med 35:65 ali 47:53 ter 59:41. Te kombinacije so v študijah pokazale največjo učinkovitost in največji donos.

Trilite Triled 130W

primer LED grow luči

To je Trilite-ova 130 W LED grow luč, katera je zasnovana na 3 W LED diodah. To so novejše zelo močne LED luči, katere imajo življenjsko dobo 50.00 ur. LED diode imajo vgrajeno 120° lečo, katera zagotavlja, da se svetloba enakomerno razporedi po prostoru. Trilite Triled 130W je primerna za prostor velikosti do 1m x 1m.

Trilite Triled 280W

Enako kot pri zgornjem modelu, so to LED grow luči, katere so primerne za večje prostore. Tehnologija LED je enaka kot pri 130 W, torej 3 W LED chip. Delovanje je tiho in poraba električnega toka je v primerjavi s HPS zmanjšana približno 25%. Primerne so za prostor velikosti do 2mx2m

Kit Xtrasun LED 4Grow 600W

To je poseben industrijski sistem LED grow luči, kateri omogoča daljinsko krmiljenje. Namenjen je večjim halam ali drugim prostorom za gojenje rastlin.

Komplet sestavljajo:

  • 1 enota Xtrasun Master LED Grow
  • 3 enote Xtrasun Slave LED Grow lights

Kako izbrati primerne LED luči za gojenje rastlin

Kot smo že zgoraj omenili, izbiramo primerne LED grow luči glede na potrebe rastlin in predvsem glede na velikost prostora. Zgoraj naštete LED luči za gojenje rastlin so primerne za vse tipe rastlin. Z njimi lahko gojimo radič ali pa rože, saj vsebujejo LED diode z obema spektroma, modrim in rdečim.

Opozorilo: Niso vse LED luči tudi grow luči, saj ne vsebujejo vse celoten spekter, zato je za gojenje rastlin pomembno da so LED luči za gojenje. (1)