Recepti za lchf sladice brez peke!

lchf sladicePri lchf prehranjevanju, se nam ni potrebno odpovedati sladicam. Čeprav se je pri nizkohidratni prehrani potrebno odpovedati sladkarijam, kar je lahko zelo težko, jih lahko nadomestimo z lchf sladicami. Ko nas zagrabi želja po sladkem, imamo na voljo veliko receptov, po katerih lahko pripravimo primerne lchf sladice. To so sladice z veliko maščobami in malo ogljikovimi hidrati. Ketorazličice običajnih sladic, običajno vsebujejo gozdne sadeže, jagode, borovnice in podobno.

Po preprostih receptih si tako lahko pripravimo razne smoothije, sladolede, maščobne bombice, pene, mehke piškotke in še razne druge lchf sladice. Čeprav so te dobrote pripravljene z malo ogljikovimi hidrati, so to še vedno sladice, zato si jih privoščimo le občasno.

Lchf sladice brez peke

Lchf sladice na hitro so izredno priljubljene, saj za pripravo ne potrebujemo veliko časa, a so vseeno izredno okusne. Za pripravo lch sladoleda z jagodičjem, potrebujemo samo pet minut. Nizkohidratni sladoled je okusen, da pa nas bo tudi nasitil, mu dodamo še merico kakovostnih beljakovin v prahu ali malo kolagena. Za pripravo sladoleda, lahko uporabimo maskarpone, kremo kokosovega mleka ali makadamijevo olje. Kadar dodamo kokosovo maslo, moramo gozdne sadeže še posebej dobro zmleti, saj se kokosova maščoba pri nizkih temperaturah strdi.

Lchf sladoled z jagodičjem

Za pripravo lchf sladoleda, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 120 gramov kokosove kreme
  • 150 gramov zamrznjene mešanice jagodičevja (gozdne jagode, borovnice, robide…)
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka brez sladkorja, ki ga lahko nadomestimo z 1/4 žličke vanillje v prahu
  • 5 kapljic naravnega sladila stevije

Vse sestavine položimo v mešalnik, dodamo malo vode in meljemo toliko časa, da dobimo gladko maso. Ker bomo uporabili zamrznjene gozdne sadeže, nam sladoleda ni potrebno zamrzovati in ga lahko tako postrežemo. Pripravimo lahko tudi večjo količino sladoleda in ga v manjših posodicah hranimo v zamrzovalniku. Kadar lchf sladoled postrežemo iz zamrzovalnika, ga pustimo petnajst minut na sobni temperaturi, da se malo zmehča. (1)

Prehranske vrednosti v eno porciji lchf sladoleda:

  • skupno 7,2 grama ogljikovih hidratov
  • 2 grama vlaknin
  • 4,2 grama beljakovin
  • 35 gramov maščob
  • 359 kalorij

Sladoled ima naslednje kalorično razmerje makrohranil: 6% ogljikovi hidrati, 5% beljakovine in 89% maščob.

LCHF prehrana je priporočljiva tudi za razstrupljanje telesa in ne samo hujšanje. Boste pa na povezavi Omega3 zelo hitro razumeli zakaj se za lchf prehano priporočajo npr. acai jagode, chia semena in podobne.