Uporaba indijskega trpotca

Glede na porast tako LCHF diet kot vegetarijanskih diet ste verjetno že opazili, da se lupine semen indijskega trpotca (vlaknine) pojavljajo v vedno več receptih. In lahko samo potrdimo, da je uporaba indijskega trpotca v precejšnem porastu. To je precej čarobna sestavina z edinstveno funkcijo in učinki, ki vam lahko pomaga pri pripravi številnih kuharskih izdelkov, ki so prava izbira za vas.

Psilium ali Indijski trpotec je izredno zdrav. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, nekateri uporabljajo lupine semen indijskega trpotca kot prehransko dopolnilo za spodbujanje delovanja črevesja, uravnavanje krvnega sladkorja in zniževanje holesterola.

V zapisu vam bomo poskušali predstaviti kako lahko uporaba indijskega trpotca obogati vaše dnevne obroke in izboljša vaše splošno zdravje in počutje. Na koncu vam bomo poskušali predstaviti recept za kruh na osnovi polnovrednih živil (in brez moke!), ki vsebuje psilij, s katerim boste kmalu obsedeni.

Kaj so lupine semen indijskega trpotca?

Lupine semen indijskega trpotca so topne vlaknine, ki izvirajo iz semen grmovju podobne rastline, imenovane Plantago ovato (lupina pa je zunanja ovojnica semena). Indijski trpotec se tradicionalno uporablja v medicinske namene v kitajski medicini za zdravljenje zgage, absorpcijo in izpiranje toksinov iz telesa ter za zdravljenje diabetesa tipa 2 in drugih bolezenskih stanj. Danes se večinoma uporablja kot naraven način za uravnavanje črevesnih težav in čiščenje črevesja. Vse pogosteje pa tudi kot sestavina v različnih receptih.

Ker je indijski trpotec pomemben vir vlaknin, se lupine semen indijskega trpotca pogosto zdrobijo in se uporabijo kot odvajalo (pravzaprav je glavna sestavina mehčalcev za blato). Natančneje psilium je znan kot odvajalo v razsutem stanju, kar pomeni, da v črevesju absorbira tekočino in nabrekne, da tvori gel. Lupine semen indijskega trpotca (vlaknine) so topne v vodi, ob stiku z vodo močno nabreknejo in ustvarijo gel, ki potuje po črevesju ter ga nežno in učinkovito očisti. Indijski trpotec ima ugodne učinke na črevesje, pomaga tako pri zaprtju, ko pri napihnjenosti in driski. Zakaj vse se torej uporablja indijski trpotec?

Lupine semen indijskega trpotca in koristi za zdravje

Poleg tega, da skrbi za nemoteno delovanje črevesja (pomaga pri preprečevanju zaprtja in driske), ima psilium ali indijski trpotec številne potencialne koristi za zdravje zaradi visoke vsebnosti vlaknin in sposobnosti, da vzpodbujajo prebavo. Glavne prednosti vključujejo zniževanje holesterola, uravnavanje krvnega sladkorja in delovanje kot vir prehrane za dobre bakterije v črevesju.

Uporaba indijskega trpotca

Psilium vlaknine

V neki študiji so udeleženci, ki so v osmih tednih ob obrokih (trikrat na dan) prejeli 3-4 gramov lupine semen indijskega trpotca, opazili 14,8-odstotni padec skupnega holesterola in 20,2-odstotni padec “slabega” LDL holesterola. Lupine semen indijskega trpotca pomagajo tudi upočasniti prebavo hrane, kar pomaga varovati potencialne skoke sladkorja in znižati splošno raven sladkorja v krvi. Ena od študij je pokazala, da so ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so šest tednov uživali 5 gramov lupine psiliuma trikrat na dan, zabeležili 29-odstotni padec krvnega sladkorja.

Medtem ko je velik del psiliuma odporen na prebavo, majhne količine fermentirajo dobre črevesne bakterije (kar pomeni, da deluje tudi kot prebiotik). To posledično povzroči nastanek koristnih maščobnih kislin s kratkimi verigami, ki pomagajo zmanjšati vnetje, negujejo črevesne celice in celo povečajo absorpcijo hranil iz hrane, ki jo jeste. Na ta način lahko deluje tudi kot prehransko dopolnilo, ki ima podobno vlogo kot probiotiki, ki so idealna izbira pri uravnavanju črevesne flore.

Uporaba indijskega trpotca in neželeni učinki

Obstajajo previdnostni ukrepi, če lupine semen indijskega trpotca jemljete kot dodatek ali če jih zaužijete v pecivih v velikih količinah. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin lahko psilium povzroči neželene učinke, kot so napihnjenost, nelagodje v trebuhu, slabost, bruhanje in driska. Lahko pa tudi interakcijo z nekaterimi zdravili (kot prehranski dodatek jih ni priporočljivo jemati z zdravili). Čeprav se psilum uporablja za zdravljenje zaprtja, lahko povzroči ali poslabša zaprtje, če ga uživamo brez ustrezne hidracije. Zelo redko je možna alergijska reakcija na indijski trpotec.

Če želite psilium jemati kot prehranski dodatek za spodbujanje dobre prebave, uravnoteženje krvnega sladkorja ali zniževanje holesterola, se lahko ustrezen odmerek razlikuje, vendar večina raziskav kaže, da je 5 gramov trikrat na dan varno in učinkovito prehransko dopolnilo. Kot pri vsakem dodatku se tudi pred dodajanjem lupine semen psiliuma v svojo dnevno rutino posvetujte z zdravnikom.

Uporaba indijskega trpotca v vaši kuhinji

Če se izogibate jajcem, glutenu in / ali raje jeste hrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, a vseeno želite vključiti živila, podobna kruhu, pecivu, zavitkom ali kolačkom, potem je lupina semen psiliuma lahko koristen dodatek k vaši shrambi. Sposobnost psiliuma, da absorbira tekočino, je odgovorna tudi za njegovo transformacijsko delovanje v kuhinji. Ko lupino psiliuma zmešamo z vodo in pustimo nekaj minut, se razvije gosta zmes, ki nabrekne in ustvari gel, ki deluje kot vezivo v pecivu. Prav zaradi tega je psilium postal priljubljen kot ključna sestavina zdravega pečenja.

Kot sestavino za peko boste našli lupino psiliuma v obliki prahu. To so zmleta semena lupin indijskega trpotca, ki jih ponuja marsikatera trgovina z zdravo prehrano, kupite pa ga lahko tudi na spletu. Recepti, ki vsebujejo indijski trpotec, kot sestavino navajajo mleta semena indijskega trpotca. Prah lupin semen indijskega trpotca (vlaknine) se pridobi preprosto z mletjem cele lupine psyllium.

Uporaba psiliuma kot veziva je odličen nadomestek za jajca v veganskih receptih. Če želite nadomestiti jajca, uporabite to formulo: ¼ skodelice vode + ½ čajne žličke lupine psiliuma v prahu = 1 jajce. Pomaga tudi pri teksturi, upogljivosti in vezavi pri pečenju izdelkov brez glutena. In ker psilium vsebuje malo ogljikovih hidratov, ki jih je mogoče absorbirati, je postal dragocen tudi v LCHF receptih. Kot ste že ugotovili, je psilium pravi prehranski kameleon.

Uporaba indijskega trpotca za enostaven kruh iz oreškov in psilium semen

Ta kruh je veganski (psilum deluje kot vezivo in nadomešča jajca), brez glutena, brez moke in brez olja, vendar vseeno uspe biti okusen. Tudi, če je vaš način prehranjevanja KETO, lahko preizkusite ta recept za kruh z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, narejen iz lupine lupine psilium, mandljeve moke, lana in jajc.

Sestavine

  • ½ skodelice mletih semen indijskega trpotca
  • ⅓ skodelica nesladkane jabolčne omake
  • 2½ skodelice brezglutenskega valjanega ovsa
  • 1 skodelica sesekljanih orehov
  • ¾ skodelice sončničnih semen
  • ¼ skodelica chia semen
  • ¼ skodelica celega lanenega semena
  • ¼ skodelica belih sezamovih semen
  • 1½ žličke soli

Metoda

  • Pekač za hlebčke obložite s pergamentnim papirjem.
  • V srednje veliki skledi zmešajte psilium in 2¼ skodelice vode in jabolčno omako ter pustite, približno 5 minut, da se zgosti. Ta mešanica bo razvila gosto, gelasto konsistenco.
  • V ločeni večji skledi zmešajte vse preostale sestavine (oves in sol).
  • Ko se mešanica psiliuma zgosti, jo dodajte v skledo suhih sestavin. Zmešajte skupaj s silikonsko lopatico ali zavihajte rokave in zmešajte s čistimi rokami. Nastala zmes bo zelo gosta in lepljiva.
  • Mešanico prenesite v pekač, obložen s pergamentom, in z lopatico gladite vrh.
  • Ponev pokrijte s čisto brisačo in za eno uro (ali čez noč, če je pokrit odložen v hladilnik) odložite na pult.
  • Pečico segrejte na 175 ° C) in postavite na sredino pečice. Odkrijte ponev in pecite 55 do 60 minut.
  • Ko je kruh rjav in trden na dotik, ga vzemite iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi.
  • Ko se kruh popolnoma ohladi, ga odstranite iz ponve in odložite na rezalno desko. Z ostrim kuharskim nožem kruh narežemo na 10 do 12 rezin. Ne uporabljajte nazobčanega noža, saj boste tako zdrobili kruh. Brez skrbi ga lahko tudi pospravite v nahrbtnik in vzamete s seboj na vaš izlet. Ko boste prišli na Blegoš, vam bo še kako prijal. Sploh v časih, ko so koče zaradi ukrepov proti epidemiji zaprte.
  • Kruh lahko hranite v hladilniku 3 do 5 dni.

Uporaba indijskega trpotca [Preizkus]

Če vas tale zapis ni prepričal, lahko indijski trpotec najprej poizkusite v manjših količinah. Če vam ne bo povzročal težav, pa jih povečate. Kakorkoli, če imate težave s prebavo, ga je vredno poizkusiti.

Vir: (Wikipedia)