Pitje čaja v Evropi

Čaj je ena najpogostejših pijač na svetu. Kitajska, Afrika in Indija so navedene kot možni začetni izvor uživanja čaja, še vedno pa ni soglasja o tem, kje je bila uporabljena prva skodelica. V Evropi je čaj najbolj povezan z britansko kulturo. Po legendi naj bi čaj odkril kitajski cesar Shen Nung, ki se mu je med sprehodom zahotelo nekaj popiti. Zavrel je pitno vodo in ko je želel narediti požirek mu je v skodelico pihnilo nekaj listov, ki so vodi dali prijeten okus in zlato barvo.

Že v 17. stoletju se je med Britanijo in Azijo pričelo trgovanje z indijskim čajem, ki so ga takrat začeli ponujati v londonskih kavarnah. Čeprav čaj prvotno ni bil povezan z evropsko kulturo, je hitro postal simbol za britansko pripadnost. Čaj so prodajalci prodajali z drugimi zelišči. Angleži obožujejo črne čaje z mlekom in njihov običaj je, da je vsak dan ob 16.00 tako imenovan “tea time”. Na Nizozemskem pa pijejo čaje z bolj cvetnimi in sadnimi okusi, medtem ko so Francozi znani po močnih čajih z zemeljskimi vonji in kančkom cvetja.

Tudi na irskem je čaj zelo priljubljen. Po podatkih naj bi vsak povprečen Irec popil vsaj 300 l čaja na leto. Prvotno pa je bil irski čaj nižje kakovosti od angleškega zato so ga tudi kuhali dlje in dodalaji več mleka. Če na Irskem nekoga povabite v hišo in mu ne ponudite čaja je to lahko razlog za prepir. Ponudba obiskovalcu skodelice čaja je hrbtenica irskega gostoljubja.

Za pripravo popolne skodelice čaja, sledite naslednjim korakom:

  • Na štedilniku zavrite vodo,
  • medtem ko voda vre, si pripravite filter s čajem ali pa samo čajne liste v čajnik,
  • ko voda zavre jo prelijte v čajnik,
  • počakate 3 – 5 min (odvisno od vaše vrste čaja in kakšen okus si želite) in odstranite vrečke s čajem iz čajnika,
  • vaš čaj je pripravljen.