Raziskava ključnih besed | 4 najboljša orodja za raziskavo ključnih besed

Raziskava ključnih besed

Pred postavitvijo spletne strani oziroma pisanjem članka je potrebno, da si izberemo ključno besedo, na katero želimo ciljati. Proces najdbe pravilne ključne besede je sestavljen iz veliko korakov, danes bomo govorili o koraku raziskava ključnih besed. Ključno besedo bomo določili s pomočjo različnih orodij za raziskovanje ključnih besed. Orodja, ki jih bomo danes spoznavali so:

  • Google Autosuggest,
  • Keyword Surfer,
  • Ubersuggest in
  • Keyword shitter.

Vsa orodja, ki jih bomo spoznavali so brezplačna, oziroma imajo večino svojih funkcij dostopnih za vse.

Primer spletne strani s dobro izbiro ključne besede na strani seo-praktik.si

Spletna stran www.seo-praktik.si je primer spletne strani z dobro izbrano ključno besedo. Sklepamo lahko, da je spletna stran seo-praktik.si uporabljala dobra orodja za raziskovanje ključnih besed, saj je stran trenutno visoko uvrščena na ključni besedi optimizacija spletnih strani.

raziskava ključnih besed

Google Autosuggest

Google autosuggest je orodje, ki sicer ni bilo namenjeno raziskovanju ključnih besed kadar so ga naredili, ampak to še ne pomeni, da ni uporaben za nas. Google autosuggest je del google iskalnika in je originalno namenjen za priporočanje iskanj. Mi ga bomo uporabili, da ugotovimo, katere so najbolj iskane ključne besede na spletu. To bomo naredili tako, da bomo v google iskalnik vpisali eno samo besedo oziroma vsaj nekaj črk. Google nam bo priporočal, katera iskanja so najbolj popularna, ki se začnejo na to besedo.

Tako lahko google autosuggest na več načinov preiskujemo, dokler ne dobimo dobre slike glede popularnih ključnih besed.

Primer uporabe Google Autosuggest na ključni besedi ir paneli

Na spodnji sliki lahko vidimo uporabo orodja Google Autosuggest na ključni besedi ir paneli. Kadar v google iskalnik vpišemo besedo ir nam google kar sam priporoči ključno besedo ir paneli. To je zato, ker veliko ljudi to ključno besedo išče na spletu. To ključno besedo je tudi uporabila spletna stran panheat.si, ki uspešno cilja na ključno besedo ir paneli.

raziskava ključnih besed

Raziskava ključnih besed z orodjem Keyword Surfer

Keyword surfer je brezplačen google extension, ki je eden izmed najbolj uporabnih orodij pod raziskava ključnih besed. Orodje si lahko naloži kdorkoli z chrome brskalnikom in vam priporočamo, da si ga naložite tudi vi. To orodje nam namreč prikaže vso statistiko, ki bi si jo človek želel o ključnih besedah.

Orodje po inštalaciji in aktivaciji prikaže podroben SEO pregled za ključne besede, ki jih iščemo. Prikaže nam ideje za ključne besede podobne temu kar smo iskali, prikaže nam grafe za promet na tej ključni besedi in grafe za besede ter ključne besede. Orodje tudi omogoča, da spremenimo lokacijo iskanja, ter iščemo o statistiki za ključno besedo za na primer Slovenijo ali Nemčijo.

Primer uporabe orodja pod raziskava ključnih besed Keyword Surfer na ključni besedi platišča

Na spodnjem primeru uporabe keyword surferja lahko vidite statistične rezultate za ključno besedo platišča. Te podatke je vzela in izkoristila spletna stran gumitehna.si, ki prodaja platišča. Spletna stran je zaradi dobre raziskave ključnih besed uvrščena visoko na googlovem iskalniku.

raziskava ključnih besed

Ubersuggest

Ubersuggest je edino orodje pod raziskava ključnih besed, za akterega lahko plačate. To ni nujno, ampak če želite premium, potem imate to možnost. Orodje je zelo uporabno tudi brez premium verzije. To orodje je namreč v obliki spletne strani, ki jo je zgradil znan SEO mojster Neil Patel.

Ubersuggest nam prikaže statistične podatke o podatke iskalnem volumnu, stopnji težavnosti za spletno optimizacijo in težavnost preko plačljivih metod. Spletna stran nam pove koliko offsite povezav imajo top spletne strani na določeni ključni besedi in nam s pljačljivo verzijo prikaže tudi grafe o zgodovini ključne besede.

Primer uporabe orodja Ubersuggest na ključni besedi pvc plošče

Orodje ubersuggest ti omogoča zelo podroben ogled ključnih besed. Na spodnjem primeru lahko vidite ključno besedo pvc plošče. Raziskava ključnih besed je še lažja, ko ugotovimo, da nam to orodje poda tudi top uvrščene strani na tej ključni besedi. V našem primeru je ena izmed teh spletna stran termotom.si.

raziskava ključnih besed

In še najboljše za na konec…

Keyword shitter

Keyword shitter je orodje za odkrivanje ključnih besed. To orodje je popolnoma brezplačno in izjemno uporabno. Raziskava ključnih besed s pomočjo tega orodja je spet predstavljena v obliki spletne strani. Tokrat gremo na spletno stran keywordshitter.com. Uporaba je enostavna, v stran vpišemo besedo in pritisnemo hit keywords. Spletna stran nato začne predstavljati podobne ključne besede, na katere lahko ciljamo.

Primer uporabe strani Keyword Shitter na ključni besedi pisarniški stoli

Primer uporabe spletne strani keyword shitter. Ključna beseda, ki jo vpišemo je pisarniški stoli in potem pritisnemo hit keyword oyiroma start job. Spletna stran potem ponudi ogromno rezultatov za podobne ključne besede, ki so najbolj popularne na googlu. Te informacije je uporabila spletna stran pohištvo123.si.

raziskava ključnih besed

Za več informacij o temi raziskava ključnih besed vam priporočamo, da si ogledate ta video: