9 najpomembnejših copywriting trikov za prepričljivo vsebino

Predspostavimo, da so vsi copywriting triki, ki jih uporabljate sedaj, napačni. Na kratko povedano je copywriting oblika pisanja spletne vsebine z namenom oglaševanja, promocije in prodaje.

In če v pisanju ne uporabljate ustreznih trikov …

… vsebina nima dosežkov.

Copywriting triki lahko sicer res zaobjemajo tako široko navodilo kakor “Ohranjajte pozitivo!” vendar vam takšni nasveti najverjetneje ne bodo prišli prav, še več – takšne vrste “trikov” sploh ne pomagajo pri uvrščanju vaše spletne strani.

Če želite v svojo vsebino uvesti copywriting trike, ki bodo:

  • vašo vsebino naredili profesionalno,
  • pritegnili bralce (in kupce), ter obenem
  • prispevali k uvrstitvi vaše spletne strani na Googlovih rezultatih iskanja,

… berite spodaj, kjer smo za vas pripravili seznam najpomembnejšh SEO copywriting trikov.

copywriting triKi

Naslovi in ključne besede v idealni osnovi

Pogosto pisci pisanje naslovov naših vsebin močno podcenjujemo – čeprav so ti eden izmed najpomembnejših delov naše vsebine. Najhujša izguba za vašo spletno stran, je odhajanje bralcev preden nanjo sploh kliknjejo.

Od tu pridemo do prvega SEO copywriting trika …

Ključna beseda + korist v H1

Optimizacija spletne strani (ali SEO) vam narekuje, da za vašo vsebino vedno izberete ključno besedo in jo konsistentno uporabljate skozi besedilo. Ključno besedo morate seveda dodati tudi v glavni naslov (bolj na začetku naslova kot je, tem bolje).

Tega pravila se zaveda vsak pisec, ki pozna osnove SEO – malokdo pa pozna še drugi del pravila.

Uporaba ključne besede ugaja Googlovemu algoritmu uvrščanja, ne pa nujno tudi vašim bralcem. Namesto praznih besed bralci potrebujejo korist, ki jo bodo imeli od branja vašega prispevka – in točno to jim morate ponuditi.

Nekateri prodajalci vam bodo korist tako rekoč “potisnili v obraz,” z velikim, svetlečim znakom SAMO ZA VAS, drugi pa se tega lahko lotijo bolj delikatno.

Naslovi na spletni strani Varcevanje-energije.si – Cena elektrike

Prispevek Cena elektrike na spletni strani varcevanje-energije.si je dober primer uporabe copywriting trikov h H1 in H2 naslovih. Varcevanje-energije.si je namreč odlično predvidela namen s katerim bodo obiskovalci v Google iskalnik vpisali besedo “cena elektrike.”

Na podlagi tega niso potrebovali navesti koristi, in dajejo vtis avtoritete. Prispevek je dostopen na povezavi cena elektrike.

copywriting triki - cena elektrike

Korist (& ključna beseda) v H2

V podnaslovih se pravilo malo obrne – ključne besede namreč ne rabite več tako vdano uporabljati. Navadno se ključna beseda uporabi v enem ali dveh podnaslovih. Poudarek se pri tem obrne na vsebino poglavja in korist.

Dodajanje ključne besede v podnaslov bo pomagalo k uvrstitvi vaše spletne strani, navajanje koristi pa na njej obdržalo bralce.

Še posebej je pomembno, da svojo vsebino razdelite na poglavja ob pravem času.

SEO pravila narekujejo, da eno poglavje ni daljše od 300 besed, bralci pa bodo verjetno izgubili interes pri 200-ih. To lahko seveda preprečite z grafičnimi motnjami (o katerih bomo govorili kasneje).

Številke v naslovih

Ste vedeli, da veliko SEO piscev namensko v naslovih uporablja številke, saj dokazano pritegnejo bralce. Prispevek na to temo si lahko pogledate tukaj.

Uporaba številk v naslovu ne bo samo podzavestno pritegnila bralcev, vendar bo tudi ustregla Googlu, ki pogosto teži k navajanju striktnih dejstev.

Mora je to celo razlog, da vi sedaj berete ta prispevek.

Hraber začetek in resolutna vsebina

Vsaka vsebina potrebuje izviren začetek in zanimivo vsebino. Ali pač?

Čeprav bo nezanimiva vsebina sigurno odvrnila vaše bralce, neizviren začetek pač ne bo – če ga uporabite pravilno.

Obstaja marketinška formula, razvita že v 19. stoletju, ki temelji na 4 korakih. Namen vsakega koraka je v bralcu vzbuditi eno posebno čustvo. Če uspete izpolniti celotno formulo v točnem zaporedju se možnost nakupa dokazano zviša. (vir: Smartinsights)

Znana formula se imenuje AIDA in njen prvi korak – A – stoji za Attention (pozornost).

SEO kavelj ali Hook

Pozornost lahko bralcu pritegnete na več načinov. Pogosta metoda je “Agitate” metoda ali dražljaj.

“Predpostavimo, da so vsi copywriting triki, ki jih uporabljate sedaj, napačni.”

In naš odgovor: “Kaj že spet?!”

Dražljaj spada pod t. i. “hook” del vsebine, ki mora vedno biti na začetku. Temu rečemo tudi hraber začetek – definitivno vsi naši bralci ne uporabljajo napačnih copywriting trikov in sigurno dražljaj na določene bralce ne bo deloval.

Uporaba SEO kavlja na spletni strani Prvafina.si – Odkup terjatve

Na spodnji sliki smo prikazali prispevek iz spletne strani Prvafina.si, ki ga lahko v celoti pogledate na povezavi odkup terjatve. Z veliko rdečo puščico smo nakazali uporabo hook-a na začetku vsebine.

Spletna stran Prvafina.si je pri tem upoštevala vsa pravila postavitve kavlja, in ga med najpomembnejšim postavila na sam začetek vsebine.

copywriting triki - odkup terjatve

SEO zanka ali Loop

V vsebini za razgibanost in ohranitev pozornosti bralca lahko uporabljate copywriting trik, imenovan Loop. Ta SEO zanka povezuje en del vsebine z drugim in včasih celo spodbudi bralca k skakanju iz enega dela vsebine na drugi del.

V prvem poglavju smo npr. že pričeli govoriti o grafičnih motnjah, ki na vrsto pridejo šele kasneje.

Pomembno je, da v času vsebine, bralce ohranite aktivne, saj to ugodno vpliva na naslednje pravilo …

CTA (Call To Action) ali poziv k ukrepanju

Če ste SEO pisec je verjetno cilj   vaše vsebine uspešna prodaja, ali pa uspešna promocija. Če torej želite, da na koncu vsebine bralec nekaj kupi, ali obišče drugo stran, tja postavite CTA.

Poziv k ukrepanju (če je izveden pravilno) vaše bralce dejansko lahko spodbudi k delu, kar so že dokazale številne raziskave marketinga.

CTA uporabljajo tudi številna velika podjetja kot so Coca-cola in Apple, pogosto pa jih lahko zasledite tudi na televizijskih oglasih.

Primer CTA na spletni strani Ebonitete.si – Bonitetna ocena

Spodnji prispevek na sliki je objavila spletna stran Ebonitete.si, mi pa ga bomo uporabili kot primer uporabe poziva k ukrepanju. Če si dobro pogledate sliko iz strani Ebonitete.si, lahko opazite, da je celoten prispevek namenjen bonitetnem naročilu.

To je dober primer CTA saj je vsebina Bonitetna ocena podjetja neposredno povezana z bonitetnim naročilom.

copywriting triki - bonitetna ocena

Copywriting triki na prvi pogled

Obstajajo tudi copywriting triki, ki delujejo na prvi pogled. Najpomembnejša izmed teh sta:

  • reach media in grafične motnje
  • white space

Grafične motnje so v bistvu vse, kar ni preprosto besedilo. Pod to spadajo slike, GiFs, posnetki, grafi, razpredelnice, … Uporabljajo se za predstavitev podatkov, obogatenje vsebine in premor med besedilom.

Najbolje je, če so grafične motnje nenehno vidne – nikoli ni po celotni strani samo besedilo.

Včasih je grafične motnje težko nenehno uporabljati, zato lahko uporabljate t. i. “white space.”  To je prazen prostor med vrsticami in odstavki. Opazili boste namreč, da ljudje težje beremo besedilo, ki je “nagneteno” skupaj.

Pravilo je, da sklenjen odstavek nikoli nima več kot 2-3 vrstice.

Uporaba “white space” v prispevku Bolečine v kolkih na spletni strani Magus.si

Tudi spletna stran Magus.si je poznana po svoji odlični uporabi copywriting trikov. Poglejte spodnjo sliko in opazujte uporabo praznega prostora in grafičnih motenj.

Na povezavi Bolečine v kolkih boste videli, da Magus.si kombinira tudi druge vrste grafičnih motenj, prav tako pa uporablja vrsto SEO copywriting trikov.

copywriting triki - bolečine v kolkih

Več o copywriting trikih lahko izvete na povezavi optimizacija spletnh strani, kjer se SEO mojstri ukvarjajo z raziskovanjem spletnega in digitalnega marketinga, pod katerega tudi spada copywriting triki in druge metode prodaje.

Še več si lahko pogledate v spodnjem posnetku: