Avtodeli – Katero olje za menjalnik izbrati za svoj avtomobil?

Avtodeli – Kako vemo, katero olje za menjalnik izbrati za svoj avtomobil?

Avtodeli in olja za menjalnike. Za vsako motorno vozilo proizvajalec predpiše normative in specifikacije, ki jih mora imeti olje za menjalnik za določen tip menjalnika. Vedno je potrebno uporabljati tista olja, ki imajo predpisan normativ in specifikacijo od proizvajalca. Primer olja za menjalnik: GL-5, MIL-L-2015, API GL 4 itd. V primeru, da ne poznamo normativov in specifikacij, je potrebno pri izbiri olja zaprositi za pomoč.

Ali lahko mešamo olja za menjalnik?

NE, olj za menjalnik ne smemo mešati, to pa je pomembno zaradi različnih viskoznosti in različnih sestav. Če pa olja kljub temu zmešamo, naj bo to le izjemoma, v posebnih situacijah, ko nimamo možnosti dolivanja enakega olja.

Pri mešanju namreč vedno “porušimo” in spremenimo potrebno kvaliteto in sestavo olja. Največkrat zmanjšamo mazalne lastnosti, ki so priporočene in predpisane za določene vrste menjalnikov.

Vsi avtodeli v menjalniku imajo mazanje, zato je pomembno, da olj za menjalnik ne mešamo med sabo. Večina mineralnih in sintetičnih olje se sicer dobro meša, ne priporočamo pa mešanja, če ni RES nujno potrebno.

AVTODELI kruno.si

Ali lahko uporabljamo dodatke za menjalniško olje?

Dodatkov za menjalniška olja ne priporočamo – jih celo odsvetujemo. Določene blagovne znamke to izrecno prepovedujejo (primer Mercedes Benz za vse izvedenke). Dodatki namreč porušijo kvaliteto olja in škodijo delom menjalnika.

Mazalne lastnosti olja za menjalnik so odvisne od dodatkov in formul sestave pri izdelavi.

Proizvajalec olja za menjalnik je v sodelovanju s proizvajalcem vozila točno določil, katere kemijske lastnosti mora olje imeti in bi z dodatki le te lahko spremenili.

Katero viskoznost uporabimo?

Viskoznost je za uporabo v našem delu Evrope najmanj pomemben dejavnik. Klimatske razmere so takšne, da dopuščajo možnost uporabe katerekoli večnamenske viskoznosti. Predvsem je potrebno slediti navodilom proizvajalca avtomobila in menjalnika. Pri odločitvi se je vedno potrebno posvetovati s prodajalcem ali s serviserjem, predvsem pa je vedno najbolj pomembno upoštevati priporočila proizvajalca.

Praviloma lahko uporabimo vsako viskoznost večnamenskega olja (primer 75W-90 , 70W-90 itd).

Vsa olja za menjalnike, za ročne in avtomatske menjalnike, ter vse kvalitetne blagovne znamke, najdete na spletni povezavi  www.kruno.si.