Kratka zgodovina solarnih panelov in njen razvoj. Kakšni so začetki sončnih elektrarn za komercialno uporabo?

Fotovoltaika se je sprva uporabljala izključno kot vir električne energije za majhne in srednje velike izdelke, od kalkulatorja, ki ga je napajala ena sama sončna celica, do oddaljenih domov, ki jih je napajal fotovoltaični sistem oz. sončna energija na strehi zunaj omrežja. Komercialo orientirane  sončne elektrarne so bile prvič razvite v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Razvoj sončne energije sega več kot 100 let nazaj. Edmond Becquerel je prvi odkril fotovoltaični učinek.

V zgodnjih dneh se je sončna energija uporabljala predvsem za proizvodnjo pare, ki se je nato lahko uporabljala za pogon strojev. Toda šele odkritje “fotovoltaičnega učinka” Edmonda Becquerela je omogočilo pretvorbo sončne svetlobe v sončno električno energijo. Becquerelovo odkritje je nato vodilo do tega, da je leta 1893 Charles Fritts izumil prvo pravo sončno celico, ki je nastala s prevleko listov selena s tanko plastjo zlata. In iz tega skromnega začetka je nastala naprava, ki jo danes poznamo kot sončna plošča.

Russel Ohl, ameriški izumitelj na plačilni listi Bell Laboratories, je leta 1941 patentiral prvo silicijevo sončno celico na svetu. Ohlov izum je leta 1954 privedel do proizvodnje prve sončne celice v istem podjetju. Sončni paneli so našli svojo prvo splošno uporabo v vesoljskih satelitih. Za večino ljudi je bila prva sončna plošča v njihovem življenju verjetno vgrajena v njihov novi kalkulator – približno v sedemdesetih letih!

Danes se solarni paneli in celotni sistemi solarnih panelov uporabljajo za napajanje najrazličnejših aplikacij. Da, sončne celice v obliki sončnih celic se še vedno uporabljajo v kalkulatorjih 😉

Uporabljajo se za oskrbo s sončno energijo celotnih domov in poslovnih zgradb, kot je Googlov sedež v Kaliforniji!

Od leta 2021 sončna energija proizvede 4 % svetovne električne energije.

Skupaj s kopenskim vetrom je sončna energija najcenejši izravnani strošek električne energije. Mednarodna agencija za energijo je leta 2021 izjavila, da bo po njenem scenariju “Net Zero 2050” sončna energija prispevala približno 20 % svetovne porabe energije, sončna energija pa bo največji vir električne energije na svetu.

Naše podjetje se tega še posebej zaveda, zato vam zagotavlja najboljše energetske rešitve in profesionalno ter individualno svetovanje!

Več na: https://panheat.si/soncna-elektrarna-sonet-solar/.