Kaj so solarni paneli za avtodom in kakšne so njihove prednosti uporabe? Vse kar morate vedeti pred nakupom!

Zakaj so solarni paneli za avtodom idealna rešitev za avanturiste in tiste ljudi, ki si želijo počitnic v oddaljenih, samotnih krajih, kjer ni možnosti priključka na električno omrežje?

Ena večjih prednosti, ki jo nudi uporaba avtodoma je svoboda. Omogoča, da lahko pobegnete od hrupnega vsakdana in se umaknete v naravo. Kljub temu še vedno potrebujete dostop do električnega priključka, ki ga ne najdete na osamljenih krajih, kjer si lahko zagotovite največ miru in tišine. Solarni paneli za avtodom so v tem primeru najprimernejša investicija za vas!

Kaj so solarni paneli za avtodom in kakšne so njihove prednosti uporabe?

Z uporabo solarnih panelov greste lahko kamor koli, saj absorbirajo sončne žarke in jih pretvorijo v čisto, zeleno energijo, ki napaja vaš avtodom ali počitniško prikolico. Shranjevanje električne energije s sodobnim baterijskim sistemom pa omogoča optimalno izrabo celotnega sistema ne glede na čas dneva ali vreme!

Tako boste samooskrbni z elektriko in toplo vodo, kar pomeni več svobode, cenejše parcele, občutno cenejša energija in zmanjšanje emisij CO2 v okolje. Zakaj bi torej oklevali pri nakupu solarnih panelov za vaš avtodom ali prikolico?

Brezskrbne avanture in neomejene možnosti raziskovanja po neobljudenih krajih bodo sedaj na dosegu vaše roke!

solarni paneli za avtodom

Potrebujete strokovno pomoč pri nakupu solarnih panelov za avtodom? Klik tukaj!

Kdaj so solarni paneli za avtodom najbolj učinkoviti? [kako izbrati najprimernejšo velikost]

Velikost plošče je pomembna za pridobitev električne energije in mora biti prave velikosti, da zagotovi zadostno količino energije za vaše dnevne potrebe. Najpogosteje so uporabljeni 80 ali več vatni solarni paneli za avtodom.

Ko gre za velikost plošč, je pomembna tudi dejanska velikost in prostor, v katerem se bodo plošče uporabljale. To je še posebej pomembno, če želite, da se plošče pritrdijo na avtodom.

V podjetju Bauer Solar Slovenija upoštevajo vse meritve in zahtevane standarde pri izdelavi solarnih panelov, ki jih prodajajo, tako da sistem pridobi na optimalni zmogljivosti, učinkovitosti in donosi. Te meritve vključujejo:

  • Premer
  • Dolžino
  • Debelino
  • Nazivno moč

Optimalna velikost sistema je tista, pri kateri se upošteva ravnovesje med tem, koliko energije pride in koliko energije izstopi. Z drugimi besedami je to energija, ki pride v solarni panel in nato potuje iz akumulatorja za napajanje elektronike v avtodomu.

Če želite ugotoviti, ali 12 V sistemsko polnjenje ponuja zadostno količino energije, je potrebno izračunati, kakšna bo vaša izhodna moč, da zagotovite ravnotežje:

  1. Ocenite in zapišite moč vaših naprav:

Sestavite seznam 12-voltnih naprav, ki jih bo sistem napajal čez dan. Uporabite podatke na napravi ali priročniku za uporabnike, da ugotovite, koliko vatov porabi vsaka posamezna naprava. Nasvet: če so navedeni samo amperi, boste dobili moč v vatih, če skupno število amperov pomnožite z 12.

  1. Izračunajte dnevno porabo moči v vatnih urah:

Ko veste, koliko energije bodo vaše naprave porabile, je čas, da ugotovite, kolikšna je zahtevana dnevna poraba električne energije v vašem gospodinjstvu.

Izračun povprečne dnevne porabe energije – ENAČBA:

Moč (vati) = tok (amperi) x napetost (v)

Energija (vatne ure) = moč (vati) x čas (ure)

Kapaciteta baterije (amper ure: AH) = energija (vatne ure)/napetost (volti)

Na primer, če imate baterijo 110 AH (amper ur) in je zdržala dva dni na vašem potovanju, potrebujete povprečno 55 AH na dan. Zato boste morali izbrati sončno ploščo, ki lahko zagotovi 55 AH energije na dan. Upoštevajte, da bo vaš solarni panel lahko napolnil vašo baterijo le podnevi.

V praksi izračun izgleda takole:

  1. Navedite, koliko ur na teden boste uporabljali vsako napravo.
  2. To vsoto delimo s 7, da dobimo dnevno stopnjo moči.
  3. Zdaj pomnožite dnevno porabo energije za vsako napravo s številom ur, ki jih dnevno uporabljate.
  4. Seštejte vse vsote za vse te naprave. Ta končna številka je vaša dnevna poraba energije v vatnih urah, ki jo bo moral zagotoviti vaš sistem.

Kakšna naj bo kapaciteta baterije?

  1. Pomnožite svojo dnevno porabo energije v vatnih urah s 7. To je tedenska poraba.
  2. To skupno vrednost razdelite na 12, da jo pretvorite v amper ure (ker so baterije ocenjene v amperih).
  3. Pomnožite z 2, da dobite optimalno velikost baterije.

Kako izbrati pravi krmilnik polnjenja?

Krmilnik polnjenja deluje v amperih, ki jih ustvarjajo sončne celice. Če želite izvedeti potrebno velikost krmilnika polnjenja, delite moč plošče s 16,5.

Kaj pomenijo izrazi: vat (W), volt (V), amper (A) in vatna ura (W/h) in zakaj so pomembni?

Najpogosteje uporabljeni so solarni paneli za avtodom z močjo 80 W in več. Kaj to pomeni?

Razumevanje potreb po moči (W) je bistvenega pomena. Moč solarne celice se mora tesno ujemati s količino energije, ki jo zahteva vaše vozilo, oprema in dodatna oprema. Skratka, podcenjevanje tega, kar potrebujete, povzroči nezadostno moč, precenjevanje pa pomeni, da ste za to, kar dejansko uporabljate, plačali veliko več, kot morate.

Vsi izrazi v zvezi s solarnimi kompleti vključujejo moč, energijo in zmogljivost. Običajno so zabeleženi na naslednji način:

  • Moč v vatih (W) = tok v amperih (A) x napetost v voltih (V)
  • Energija v vatnih urah (Wh) = moč v vatih (W) x čas v urah (h)
  • Kapaciteta baterije v amper urah (Ah) = energija v vatnih urah (Wh) / napetost v voltih (V)

Obstajajo trije elementi, na katere morate biti pozorni, ko gre za sisteme napajanja:

  1. Proizvodnja električne energije: Energija se proizvaja preko sončnih kolektorjev. Velikost plošče je pomembna za pridobitev moči, ki jo potrebujete – mora biti prave velikosti, da zagotovi pravo količino energije za vaše potrebe. Najpogosteje uporabljeni so solarni paneli za avtodom z močjo 80 W in več.
  2. Shranjevanje energije: Energija, ki jo sončni kolektorji ustvarijo podnevi, se shrani v bateriji, dokler je ne potrebujete. Po navadi jo uporabimo ponoči, ko ni vira sončne energije. Baterija zagotavlja napajanje., ki omogočajo tekoče polnjenje in so lahko še posebej uporabne v avto domovih in počitniških prikolicah. Skoraj zagotovo boste dnevno uporabljali mobilne naprave in prenosne računalnike, ki bodo potrebovali redno polnjenje. V tem primeru se priporoča najmanj 25 W kapaciteto baterije.
  3. Uporaba energije: Avtodomi običajno vključujejo številne električne naprave, pripomočke in naprave, ki jih uporabljamo v svojih domovih. Pri določanju potreb po energiji je treba na primer upoštevati razsvetljavo, hladilnike, straniščne splakovalnike, televizorje, polnjenje ostalih gospodinjskih naprav in drugih naprav.

Kaj vsebuje komplet solarnih panelov za avtodom in katere tipe poznamo?

Vsaka vrsta solarnega kompleta, ki ga prodaja Bauer Solar Slovenija, ne glede na to, ali je samostoječa ali fiksna, bo vključevala visokokakovostno ploščo s certifikatom. Velikost plošče bo odvisna od tega, koliko energije želite ustvariti.

Vsak komplet je opremljen z:

  1. Krmilnikom polnjenja: Vsak komplet je opremljen tudi s solarnim regulatorjem polnjenja za uravnavanje električne energije od plošče do baterij.
  2. Priloženi so pritrdilni elementi, odvisno od vrste kompleta.
  3. Ožičenjem in kabli: kompleti vključujejo vse potrebne komponente ožičenja, skupaj z drobnimi dodatki, povezanimi z namestitvijo sistema, vključno z vezivnim sredstvom, tesnilom za kabel ter gumijastim kablom dolžine cca. 5 metrov, nosilci in varovalkami in priključki za zagotavljanje varne in čiste povezave.
solarni paneli za avtodom

Kako postati samooskrbni z električno energijo? Bauer Solar Slovenija vam pri tem lahko svetuje! Klik tukaj!

Poznamo 2 tipa nameščanja solarnih sistemov za avtodom:

  1. Fiksni solarni paneli za avtodom
  2. Prostostoječi solarni paneli za avtodom

Kakšna je razlika med prostostoječim in fiksnim sistemom?

Fiksni sistemi vključujejo montažni komplet za pritrditev plošče na streho vašega avtodoma. Priloženi so tudi kotni ali končni nosilci za pritrditev na streho, brez lukenj.

Prostostoječi kompleti so ločeni in jih je mogoče prenašati neodvisno od vozila, vendar se uporabljajo za oskrbo avtodoma z energijo, ko je to potrebno.

Prostostoječi solarni paneli za avtodom ponujajo fleksibilnost in prilagodljivost. Sistem lahko postavite, ko prispete na lokacijo. Še posebej so uporabni če iščete hitro polnjenje na neposrednem soncu. Lahko jih uporabite tudi na drugih avanturah, na primer, če se odločite za kampiranje ali kolesarjenje. S samostoječimi kompleti lahko sistem obdržite, če avtodom kasneje prodate.

Fiksni trajni sistemi nudijo zagotovilo, da je sistem vedno pripravljen in čaka na uporabo. Fiksne sisteme je mogoče namestiti na načine, ki ne pomenijo vrtanja lukenj v vaš avtodom. Po potrebi jih je mogoče tudi posodobiti, na primer, če je avtodom prenovljen ali je dodana oprema, ki poveča porabo energije.

Vedno je na voljo tudi dostop do izkušene in prijazne tehnične podporne ekipe Bauer Solar Slovenija – pred, med in po namestitvi.

Na kakšen način so solarni paneli za avtodom najbolj učinkoviti? (9 uporabnih nasvetov)

1. Pri uporabi kristalne sončne celice ne pozabite, da lahko že najmanjša senca vpliva na količino proizvedene energije. Vedno zagotovite, da je čim več celic izpostavljenih neposredni sončni svetlobi.

2. Steklo ali plastika bosta dramatično zmanjšala količino energije, ki jo proizvede sončna plošča, kar pomeni, da lahko za ponovno polnjenje baterije potrebujete do trikrat več sončne svetlobe. Še enkrat, vedno poskrbite, da bo čim večji del plošče izpostavljen neposredni sončni svetlobi.

3. Pred nakupom nove sončne celice se pri proizvajalcu vaše počitniške prikolice ali avtodoma pozanimajte, ali se bo brez težav prilegala vašemu kombiju. Morda boste morali kupiti posebne adapterje, če standardne sponke ne bodo zadostovale.

4. Svojo sončno ploščo postavite tako, da ujame čim več opoldanske (najmočnejše) sončne svetlobe. To je običajno poleti neposredno nad glavo, vendar boste morali plošče znova namestiti v drugih obdobjih leta.

5. Ne pozabite, da mora biti vaša baterija v odličnem stanju, da lahko proizvede dovolj energije. Po potrebi vzdržujte in zamenjajte baterijo, da zagotovite optimalno delovanje.

6. Če je vaša počitniška prikolica ali avtodom pod garancijo, se zavedajte, da namestitev solarne plošče lahko razveljavi garancijo, razen če dela ne opravijo strokovnjaki proizvajalca.

7. Čeprav se v zimskih mesecih ne bo proizvedlo veliko energije, bi morala biti sončna plošča z močjo vsaj 20 W dovolj, da bodo naprave v vaši prikolici delovale do naslednje uporabe.

8. Zamenjava neučinkovitih halogenskih žarnic z LED diodami lahko močno vpliva na količino energije, ki jo porabite, in s tem na količino, ki jo potrebujete za proizvodnjo sončne celice

9. Ne pozabite, da lahko onesnaženje, umazanija, prometni prah in ptičji iztrebki preprečijo, da bi sončna svetloba dosegla vaš solarni panel. Redno čistite svoje solarne kolektorje s toplo vodo in milom za pomivanje posode, da odstranite umazanijo in ohranite svoje kolektorje čim bolj učinkovite. Če opazite upad količine proizvedene energije, je čiščenje plošč ena najpogostejših in najlažje odpravljivih težav.

Za konec                

Pričakujete lahko, da bo vaša solarna “doba vračila” manjša od petih let, vendar bo dejanski čas, potreben za povrnitev vaše naložbe, odvisen od opreme, ki jo kupite, in količine sončne svetlobe, ki zadene vaše sončne celice.

Vendar solarni paneli za avtodome ne bodo imeli finančnega ali praktičnega smisla za vsakega lastnika avtodoma. Če večino časa svojega avtodoma preživite v kampih, je verjetno bolje, da se priključite na lokalni elektroenergetski sistem in plačate pripadajočo pristojbino. Namestitev sončne energije vam bo morda na koncu prihranila denar, vendar boste morda morali dolgo čakati, da dosežete raven dobička. Poleg tega, če se odpravite na potovanja z avtodomom samo nekajkrat na leto, vnaprejšnji stroški postavitve solarne plošče za avtodome verjetno ne bodo vredni tistih nekajkrat, ko boste dejansko lahko uporabili sistem.

Za dodatna vprašanja se obrnite na strokovnjake za solarne sisteme Bauer Solar Slovenija, ki vam z veseljem pomagajo najti optimalno rešitev za vas.

Več na www.bauer-solar.si