ATE ZAVORE – zahtevna tehnologija za našo varnost

ATE Zavore – kako zavore delujejo

ATE ZAVORE in tehnologija ATE se pri razvoju avtomobilov in avtomobilskih komponent nezadržno razvija v smeri vse večje avtomatizacije in upravljanja z elektroniko.

Tako je tudi ABS na nek način elektronska pomoč pri zaustavljanju vozila in zaviranju. To pomeni, da je pedal zavore v kabini avtomobila povezan preko mehanskih mehanizmov z glavnim zavornim valjem. Glavni zavorni valj je v nadaljevanju pritrjen na ojačevalec zavor. Ta je istočasno tudi mehanski del zavor. Ojačevalec zavor je povezan s črpalko podtlaka na motorju, ta pa s pomočjo podtlaka poganja napravo za povečevanje zavorne sile.

ATE ZAVORE

VIR: https://www.researchgate.net/figure/Shows-the-Layout-of-Braking-System_fig1_315515553, 11.2.22

Na glavni zavorni valj in ABS generator so v nadaljevanju privite zavorne cevi. Te so protikorozijsko zaščitene in kovinske. Vsaka kovinska zavorna cev vodi do enega kolesa. Na osnem kraku se konča in nadaljuje z gibljivo zavorno cevjo, ki je privita na zavorni valj ali zavorne čeljusti  za zadnjo premo. Cel sistem je zaprt.

Kako deluje ta sistem?

Deluje  na osnovi stiska zavornega pedala, ki prenaša silo zaviranja preko vseh sistemov na zavore. Pritisk na zavorne diske ali zavorne bobne je v odvisnosti od sile pritiska na pedal toliko ojačan, da vozilo varno zavira, ter na koncu tudi zaustavi.

Novi sistem SENIFY prihaja tudi v ATE

ATE zavore razvijajo elektronski zavorni sistem z imenom SENIFY. Ta naj bi zaviral tako, da bi vsako kolo na vozilu imelo samostojno zaviranje preko tega elektronskega sistema. Zavorni valji in čeljusti imajo v tem novem sistemu vgrajene posebne senzorje, ki stalno merijo in posredujejo podatke glavnemu sistemu. Posebej pomembni podatki so teža vozila, stanje podlage, vremenske razmere in temperatura. Pomembni pa so tudi hitrost, smer vožnje, razporeditev teže vozila pri vožnji in zaviranju itd.

ATE ZAVORE

VIR: https://www.audi-mediacenter.com/en/photos/detail/electrohydraulically-integrated-brake-control-system-70737, 11.2.22

Na prednji in zadnji premi sta montirana dva mini računalnika. Med sabo sta povezana, vendar vsak zase samostojno upravljata s svojim delom zavor, povezana pa sta zaradi višje varnosti. Elektronski senzorji, ki so nameščeni na vsakem kolesu na zavornem valju ali kleščah, so v tej novi elektronski različici  zavor izdelani na varen način. Imajo namreč dvojno vezje in navitje. Če eno odpove, še vedno vse deluje in zagotavlja najvišjo možno varnost pri upravljanju vozila in zaviranju.