OBLIKA OKVIRJA, KI JE BILA DO NEDAVNEGA ZNAČILNA ZGOLJ ZA ŽENSKO KOLO

OBLIKA OKVIRJA, KI JE BILA DO NEDAVNEGA ZNAČILNA ZGOLJ ZA ŽENSKO KOLO

Žensko kolo se od moškega najbolj izrazito razlikuje po obliki okvirja!

Ena glavnih razlik, po kateri je mogoče prepoznati to kolo in ga ločiti od moškega, je oblika okvirja. Za tipično žensko kolo je namreč značilna odsotnost zgornje prečne gredi, ki se nahaja na moških kolesih in jim daje tako imenovano karo oziroma diamantno obliko okvirja. Prečna gred je nameščena predvsem z namenom utrjevanja konstrukcije samega kolesa.

Z razvojem kolesarjenja so želeli kolesarski proizvajalci vsem pripadnicam nežnejšega spola omogočiti lažjo uporabo udognega ženskega kolesa med nošenjem krila in narediti povzpenjanje na kolo nekoliko bolj diskretno. Zaradi tega so se domislili povsem nove oblike okvirja, na katerem je gred nameščena poševno navzdol in po videzu spominja na trapez, po čemer izhaja tudi njegovo ime.

Takšen okvir ženskega kolesa se je kljub dejstvu, da sedaj večina žensk v prostem času nosi hlače in ne več krilo, obdržal vse do današnjih dni.

 žensko kolo

Zakaj tolikšna priljubljenost oblike ženskega kolesa?

Ne le, da so ženska kolesa ohranila obliko trapeza, temveč se je tovrsten okvir v čedalje večji meri začel pojavljati na vseh mestnih kolesih. Ko danes med kolesarjenjem po ulicah zagledamo moškega na mestnem kolesu s poševno zgornjo gredjo, ni to pravzaprav prav nič nenavadnega.

Tudi v podjetju NewBike smo zagovorniki nakupa vse bolj priljubljenega mestnega kolesa z okvirjem v obliki trapeza, ki je bil še do nedavno značilen zgolj za žensko kolo. Svoje prepričanje pojasnjujemo z neprimerljivo lažjim povzpenjanjem in sestopanjem na žensko kolo, saj vam bo prihranjeno zamahovanje z nogo čez zgornjo gred, ki se pri moški obliki okvirja nahaja zelo visoko. V skladu z navedenim je po naši oceni kolo s trapezastim okvirjem občutno udobnejše in varnejše za uporabo.

Nakup nekoč takšnega kolesa se bo še posebej obrestoval nekoliko starejšim kolesarjem in vsem z bolečinami v kolkih ter sklepih.